Földmérő

földmérő

Bontási vázrajz

Mikor van szükség bontási vázrajzra?

Ha az ingatlan-nyilvántartási térképen és a tulajdoni lapon szereplő egy vagy több épületet lebontották, a változásól változási vázrajzot kell a földhivatalba benyújtani.

Mire van szükség az bontási vázrajzhoz?

  • Az Önkormányzat által kiállított jogerős okiratra a változásról;
  • Egy kitöltött ingatlan-nyilvántartási kérelem nyomtatványra;
  • Egy bontási vázrajzra, amit az Ön által megbízott földmérő készít el.

Milyen okiratot állít ki az Önkormányzat?

Az építési engedély köteles épületek bontásához bontási engedélyt kell kérni az önkormányzattól. Egyes esetekben az Önkormányzat határozatban rendeli el az épület(ek) bontását.

Az is gyakori, hogy az építési engedélyhez készült tervdokumentációban szerepel a meglévő épület(ek) bontása, ezért az Önkormányzat az építési engedély kiadásával tulajdonképpen a bontáshoz is hozzájárul. Sajnos ilyen esetekben a használatbavételi engedélyben már semmi nem utal az épületek bontására, ezért külön hatósági bizonyítványt kell kérni a bontásról akkor, ha olyan épület is bontásra került, aminek az alapterülete nem került beépítésre.

Az épületek bontása után új épületet építettünk. Külön bontási és külön épületfeltüntetési vázrajzra van szükség?

Ha a bontás és az új épület építése időben közel esik egymáshoz, akkor általában külön bontási vázrajzra nincs szükség, a lebontott épületeket az épületfeltüntetési vázrajzon is meg lehet szüntetni.

Nem engedély köteles bontásról nem kell okirat?

Ha az ingatlan-nyilvántartási térképen szereplő, de engedély nélkül is lebontható épületet akarnak töröltetni a földhivatalban, akkor az Önkormányzattól egy hatósági bizonyítványt kell kérni a földhivatali ügyintézéshez.

Ha már csak a földmérő hiányzik, vagy kérdése van: Hívjon!

+36-30/281-1852