Földmérő

földmérő

Telekalakítás

Milyen esetben kell telekalakítási vázrajzot készíttetni?

Ha egy vagy több földrészletből új földrészleteket kell kialakítani.

Mikor érdemes két vagy több telket egyesíteni?

Ha két vagy több teleknek ugyanaz a tulajdonosa, akkor általában össze lehet vonni a földrészleteket egy helyrajzi számra. Legtöbbször akkor van erre szükség, ha az összevonás utáni nagyobb méretű telken nagyobb épületet akarnak építeni.

Mi az a telekhatár rendezés?

Ha két szomszédos földrészlet közötti határvonalat más helyre tesszük át úgy, hogy továbbra is két telek maradjon. A telekhatár rendezésnek lehet az a célja, hogy a területek megtartása mellett ésszerűbb telekhatár alakuljon ki, például a korábbi görbe határvonalat egyenesre akarják kiigazítani. Legtöbbször a telekhatár rendezés területváltozással is jár, például ha megveszünk a szomszédtól valamekkora területet.

A megosztásnak lehet valami akadálya?

A telekalakítások során be kell tartani az általános szabályokat is és a helyi építési szabályzat (HÉSZ) előírásait is.

Telket csak úgy lehet kialakítani, hogy minden új földrészlet közútról, vagy magánútról megközelíthető legyen. A HÉSZ megadja azt is, hogy mekkora lehet a legkisebb kialakuló terület, milyen minimális telekszélességet kell betartani.

Hol kell elkezdeni a telekalakítást?

Először mindenképpen az Önkormányzat építéshatósági vagy műszaki osztályán érdemes érdeklődni, hogy nincs-e érvényben telekalakítási tilalom, illetve hogy mik a pontos előírások az érintett telkek esetén.

Ha már ismerik az előírásokat, akkor meg kell bízni egy földmérőt a telekalakítási vázrajz elkészítésével.

Ha már csak a földmérő hiányzik, vagy kérdése van: Hívjon!

+36-30/281-1852